Kan frustrasjoner virkelig være en ressurs når opplevelsen av oppgitthet, tristhet og sinne  noen ganger bare blir tredd nedover hodet på meg?

Vanligvis tenker jeg på frustrasjon som noe jeg ikke vil ha – noe som hindrer meg i å få gjort det jeg helst vil gjøre,  oppnå mål og se resultater og får meg til å se negativt på tilværelsen.  Når ting går glatt derimot så tenker jeg raskt at nå er jeg på riktig spor. Så derfor spørsmålet – kan frustrasjon ses på en annen måte? Kan det være en god ting og brukes til noe positivt?

Jeg har en overbevisning som sier at alt som skjer meg vil meg noe vel…og med den overbevisningen har jeg i den senere tida gjort meg noen refleksjoner over fenomenet frustrasjon.

Det er ikke til å komme fra at livet slik jeg har valgt å leve det skaper mange frustrasjoner for meg. Det handler om primærbehov som hjem, helse, trygghet og jobb.  Med et nystartet firma har jeg fått høre at gründerlivet er hardt, og jeg har selv erfart det. Mange veisperrer og hindringer har oppstått i løpet av det siste året. Når jeg trodde at en deal var i havn, så kom meldingen om at nei, det ble ingen avgjørelse akkurat nå.  Oppgaver har blitt stoppet eller gjort vanskelige av ulike årsaker. Så enten det er et viktig prosjekt eller jeg bare prøver å fullføre en enkelt oppgave, gir frustrasjonen seg raskt utslag i tanker som : Hvorfor skjer dette alltid med meg?  Ingenting går som det skal for meg.

Gjennom NLP teorien lærte jeg å lage nye rammer.  Ved å endre rammen på en situasjon kan den få en ny dimensjon og betydning.  Så, hvordan kan jeg endre rammene så de frustrerende øyeblikkene blir omgjort til noe verdifullt?

Min læring så langt har vært:

Frustrert blogg kolasj

  • Frustrasjon kan indikere at jeg trenger å finne en møteplass hvor jeg kan ta et steg tilbake fordi jeg ser ikke skogen for bare trær, og i min iver eller dype frustrasjon over å ikke bli  ferdig har jeg ikke sett at situasjonen har endret seg underveis.
  • Frustrasjoner  kan være supre anledninger til å gå inn for brain-storming. Det kan gi rom for endringer og nye innfallsvinkler på eksisterende oppgaver, og kanskje endre situasjonen slik at det skapes mer effektive og interessante oppgaver å jobbe videre med.
  • Frustrasjon er også en mekanisme som sier noe om kroppens behov – kanskje trenger jeg en pause – eller en knallhard treningsøkt?

Jeg hørte på en Podcast her om dagen som tok opp tema Frustrasjon, emosjonen med stor F som gir meg en tilstand av sinne, oppgitthet, selvmedlidenhet og  en opplevelse av å ikke få gjort noe av alt det jeg har lyst til å gjøre.  Den traff midt i blinken for meg denne dagen. Jeg hadde den siste tiden hatt opplevelsen av å stå og spinne i gjørma, og jeg hadde lyst til å si: Nå slutter jeg , her kaster jeg inn håndkle!

Jeg valgte å stoppe opp og satte meg ned for å høre ferdig podcasten, og dette er tips og læring jeg vil dele med deg.

  • Spør deg selv – Hva fungerer akkurat nå – i denne situasjonen ! Selv om det kan kjennes ut som om ingenting virker, så er det som regel noe som fungerer.  Det er tid for å stoppe opp, ta en brainstorm. Finn frem til hva som fungerer og hvilke muligheter som finnes. Uansett hvor lite det er så er poenget å ta deg selv ut av det negative tankesettet, dette er håpløst, til et mer positiv mindset. Fra brainstorming-lista må du finne ut hva som er den enkleste og letteste veien å gå akkurat nå, og så – gjør det, gjør det, gjennomfør det…
  • Skriv logg  over hva du har funnet ut, hva som fungerer , hva du gjør hver dag og du vil bli overrasket over hvor mye du faktisk får gjort.  Selv om det føles ut som du står på stedet hvil og spinner i gjørma så beveger du deg fremover og løser mange oppgaver. Det beste med en logg for meg er at jeg kan justere og endre fokus på hva som er viktig, hva som haster og virkelig sjekke at det er de oppgavene jeg løser.
  • Hold fokus på det du ønsker skal skje – Noen ganger graver  vi så dypt inn i et problem at vil glemmer hva vi egentlig skulle oppnå.  Er du litt smart i en slik situasjon så ikke tenk eller spør deg selv hvorfor skjedde dette? Det vil holde deg til fortiden. Se fremover – det er den veien du skal gå. Spør deg selv –  hva vil du gjøre neste gang du blir bevisst at du har gått inn i en blindgate?
  • Fjern støy og gjør det enkelt – Når jeg jobber med å utforme et nytt konsept og skal legge det ut på nettsiden kan jeg bli overmannet av alle som forteller meg hva og hvordan jeg skal gjøre dette for å bli mer synlig, få mer ut av pengene, tjene mer på mindre tid og få flere kunder mens jeg ligger på stranda. Jeg stuper inn for å finne fram til de smarte løsningene. Det finnes ingen short-cuts eller lette løsninger. De gjelder å stenge ute støy og forstyrrelser fra andre. Hold fokus- finn din flow, og gjør det du vet og kjenner er rett og riktig for deg, ditt firma, dine omgivelser, verden rundt deg og det som gir deg den rette meningen.
  • Keep on moving forward – «Many of life´s failures are people who did not realize how close the were to success when they gave up » har Thomas Edison sagt. Skal du være en av de som stopper opp på grunn av frustrasjon?  Visualiser et positivt resultat, hold fokus på det og bruk tid til å forestille deg hvordan vil det bli når du når målet. Hva vil du si til deg selv, hva ser du for deg og hvordan føles det?
  • Aksepter og agèr – Mange ganger er ikke situasjonen så håpløs som du først oppfatter.  Trøtthet og mental slitasje gjør at alt kan virke håpløst. Et positiv sinn er mer åpent for løsninger og finner  flere svar enn et som er negativt og lukket. Så aksepter at frustrasjon oppstår, det er helt greit. Bestem deg for hvor lenge skal du tillate deg selv å være i denne frustrerte tilstanden, hvilke muligheter du har, bestem deg for en plan – og igjen;  hold fokus og gå for din beslutning.

Frustrasjoner  gir transformasjons-mulighet. De kan gi en dyp innsikt i deg selv som kan bevege deg til å komme ut av selvpålagte begrensninger og hindringer. Det er en stor forskjell på å bli et offer for en frustrasjon og det å gå ut som en seierherre.  Hvis du tenker på frustrasjon som en gave, så vil du være godt på vei til å bruke dine muligheter til å forbedre livet ditt og nå dine drømmer.

 

 

 

Blogglistenhits