90600662 elsa@presenza.no

Er drømmen satt på vent eller har du glemt drømmen?

by | Jul 12, 2018 | Refleksjoner

For et par år siden var jeg i India og besøkte våre sponsorbarn i slummen. Der fikk jeg muligheten til å spørre en 15 åring, en 11 åring og en 8 åring: «Hva drømmer du om å gjøre når du blir voksen?»  De hadde drømmer, om å bli sykepleier og hjelpe andre i landsbyen, 11 årigen drømte om å kjøpe en symaskin og starte en egen bedrift, og gutten på 8 år drømte om å få bli med i OL og løpe raskest av alle…..Tre barn på forskjellige stadier men alle med klare drømmer….
 

Drømmer du?

Da jeg var liten hadde jeg også en drøm…men 35 år senere var jeg ikke i nærheten av å virkeliggjøre den. Det hadde skjedd ting underveis som hadde tatt meg vekk fra drømmen. Men var det for sent å drømme videre der jeg var akkurat da?

Jeg fikk spørsmålet  når jeg  nærmet  meg  50 år og endelig var voksen. Hva drømmer du  om? Jeg var med på et lederutviklingsprogram i regi av min arbeidsgiver og jeg ble svar skyldig.  Jeg kunne ikke si hva jeg drømte om.  Jeg drømte ikke om noe – det var et stort tomrom.  Hadde jeg det så bra at jeg hadde sluttet å drømme, eller var det en helt annen grunn til min drømmeløse tilværelse. Der og da visste jeg ikke svaret.

 

Aksepter nå situasjonen

I prosessen med å finne hvordan jeg var som leder og hvem jeg ville være, ble mange oppdagelser gjort.  Jeg ble klar over at utvikling og vekst var avhengig av at jeg ble bevisst egne overbevisninger, tanker, følelser og adferdsmønster.  Jeg lærte å stoppe opp,  observere meg selv, erkjenne status for hvor jeg var akkurat da og gi meg selv en aksept for at jeg var der jeg var. Å akseptere en situasjon er ikke det samme som å godta at slik skal det være. Men for å kunne gå videre trenger du og jeg å akseptere det som er, slippe det og så sette mål for hvor vi ønsker å være. Det ble en oppdagelse som gav næring til å få frem min drøm.

Drøm livet – lev drømmen

Jeg mener at også du har en drøm, en drøm om å få utfolde deg, gjøre noe helt annet, noe du brenner for og har passion for.  Jeg har sagt det selv, og jeg har hørt det fra andre:  “Egentlig har jeg lyst til, men…”

Du mangler kanskje troen på at du kan nå drømmen.  Du har begravd den og senere glemmer du den helt. Årsakene kan for eksempel være økonomiske hindringer, overbevisninger og situasjoner som har oppstått. Kanskje  trenger du noen flere erfaringer for å kunne virkeliggjøre drømmen, oppleve flere sider av livet, få inn flere fargenyanser og transformere motgang til styrke. Selv opplevde jeg at jeg hadde begravd drømmen ved å være ubevisst på egne verdier og hva som gav meg mening.

Du får tegn på at du ikke lever drømmen i livet når du begynner å kjenne at dagliglivet gir liten glede.  Jobben skaper motstand,  fremtiden blir mørkere, lyspunktene blir sjeldnere og etter hvert blir energien borte. Depresjon står og venter på hjørnet og fysiske plager er et faktum.

Det var i drømmen jeg fant  meningen, gleden og energien til et fargerikt liv. Jeg vet at det ikke bare fryd og gammen å ta frem drømmen. Livet vil alltid komme med noen utfordringer. Men når motivasjonen er indre drevet og du får bruke dine talenter, styrker og kvaliteter til å forme ditt liv og gjøre det du har passion for, er det  letter å bruke motstanden til å vokse og utvikle deg videre og få gjøre det som gir mening i livet for deg.

Finn igjen din drøm

DET er ikke noe fasitsvar på hvordan du kan finne frem til din drøm, men jeg er sikker på at du har en gammel drøm og at den kan tas frem igjen og gjøres levende. – Det er aldri for sent… Jeg ble minnet på det når jeg var i India, og hørte barnas drømmer – og blir igjen minnet om å leve drømmen når jeg er sammen med mine barnebarn.  Når de forteller om sine drømmer treffer det meg i hjertet og utfordret meg videre på mine egne drømmer…

VI DELER REMIX-BLOGG

Tøffe tider varer ikke evig

Tøffe tider varer ikke evig

Vi opplever alle motgang i livet før eller senere. Når har du lært mest om tålmodighet, forståelse, ro, motivasjon, takknemlighet og mestring? - personlig må jeg si det er i livets motgang jeg tar til meg mest læring.... Les denne interaktive artikkelen ved å trykke...

Nytt År

Nytt År

Jeg kom over et dikt skrevet av en ukjent Det sa noe til meg -og det har jeg lyst til å dele med deg, på vei over i et nytt år. Les det i denne interaktive artikkelen.

NÅR LIVET GIR MEG UTFORDRINGER

NÅR LIVET GIR MEG UTFORDRINGER

Det eneste som er forutsigbart er at livet er uforutsigbart. Selv om jeg ikke kan kontrollere hvilke utfordringer jeg møter eller når jeg kan møte dem, kan jeg styre hvordan jeg reagerer. Når Livet gir meg utfordringer – eller sagt på en annen måte – skaper direkte...

Luciadagen 13.desember

Luciadagen 13.desember

Lucia-feiringen 13. desember representerer lyset som kommer i Nordens lengste natt. Lys og mørke utfyller hverandre. Når det er mørkt er det vanskelig å se omgivelse rundt oss. For i den mørke «Lussi langnatt» kommer Lucia kledd i hvit kjole og med lyskrans på hodet....

KOMPASSET

KOMPASSET

Kompasset er et instrument som brukes til navigering og orientering. Det  signaliserer retning i forhold til omgivelsene og  gir tilbakemelding på hvor du er nå.   Det samme kan du tenke om  følelser. Følelsene dine er et av dine viktigste signalsystemer. Det er ditt...

Hva trenger vi filosofer til?

Hva trenger vi filosofer til?

Har du noen gang spurt deg selv det spørsmålet? Hvilket svar kom du opp med?   Filosofer er ikke det bare noen som sitter og tenker for seg selv noen ting som ikke betyr noe for noen andre og som er så høytravende at det blir uinteressant?   Det er vel sikkert...

Smilets dag

Smilets dag

Den 07. oktober er smilets dag. - SMIL OG VÆR GLAD: Overhvelmet av mange oppgaver på jobben – privat?  Er det ting som lett gjør deg stresset og irritert? Da bør du smile av det hele. Irriterende å høre ... Forskere har nemlig funnet ut at å smile selv om du egentlig...

De som er Motstandsdyktige har motstandskraft

De som er Motstandsdyktige har motstandskraft

De som er Motstandsdyktige har motstandskraft og er ofte veldig utholdende og ganske selvstendige. De kan stå imot andre og på en måte gjennomføre det de har bestemt seg for-de kan være og ganske gode på å bruke ressursene rundt seg: I det sosiale nettverket og ta...