90600662 elsa@presenza.no

Frykt og Skam skjuler økonomiske problemer

by | Jul 18, 2022 | Refleksjoner

Fy f…… så vondt det gjør nå døra treffer meg midt i trynet. Nå igjen – jeg orker ikke mer! Livet mitt er kaos . Det er det jeg oppfatter når jeg tar telefonen fra en person jeg har jobbet med tidligere. Hun fortsetter – jeg kan ikke helt fatte at dette skjer igjen. Sorg, sinne, mindreverdighetsfølelse og skam er følelser som raser som tornado i hele kroppen til den jeg snakker med en vinterdag i februar. .
 

Gjeldsfella

Som coach får jeg flere henvendelser og rop om hjelp.
Ikke alle kan jeg hjelpe, men jeg kan henvise videre når min kompetanse ikke strekker til.

Stadig flere havner i en gjeldsfelle i følge GOA. Mange vet ikke hvor de skal henvende seg for å få bistand, og både skam og følelse av utilstrekkelighet gjør seg gjeldende.

Jeg har i løpet av den senere tiden hatt kontakt med folk som har fått kjenne på kroppen hva økonomiske problemer kan medføre. Vi ser med et smil på kjendiser som løfter frem konto-utdrag og åpenlyst forteller om hva pengene går til. Slik skulle flere ha gjort når de ikke har oversikten over hvor mye penger som brukes til hva.

Vi må alle selv ta ansvar for vårt forbruk- men jeg har også lyst til å rette fokus på den utviklingen vi er en del av i forbrukersamfunnet. Kravene til å prestere, stå frem og være på topp – ikke bare på ett felt, men både hjemme, på skole og i karriere. Det er ikke nok for mange med en mastergrad… og det koster å holde følge med et samfunn som akselererer og utvikler seg i et høyt tempo.

 

Betalingsproblemer

 

I media kan vi hver uke lese om at flere og flere får betalingsproblemer, dette til tross for at mange tiltak er satt i gang for å begrense lån og balansere bedre i forhold til inntjening. Allikevel er det enkelt å ta opp forbrukslån, og det mangler ikke på tilbud om å refinansiere gjelden med ny gjeld. Dette er blitt en egen business. Derfor trenger vi å løfte frem tabuet som følger med dårlig økonomi og gjeldsproblemer. Dette gjør at folk lever på randen av skam og sammenbrudd og i verste fall velger å forlate livet

Når vi leser om gjeldsofre blir det ofte bare noen tall. Bak hvert tall er det en menneskeskjebne. Det er kvinner og menn, fra ulike aldersgrupper og med forskjellig status. De har kommet i en kritisk situasjon og ønsker så gjerne å få ordnet opp.

Det er ulike årsaker til at betalingsproblemer oppstår. Forbruksgjeld og kredittkort er en stor gruppe, mens personer som lider av spilleavhengighet og har finansfobi er det ikke like mye snakk om.

Spillavhengighet

 

I takt med utviklingen av digitale løsninger har også gaming fått en oppblomstring. På Skavlan for et par uker siden fikk vi se hvilke positive sider gaming kan ha for de som sitter isolert på grunn av av sykdom og andre begrensninger. Men gaming kan også skape store problemer for enkeltpersoner, hjem og familier. Gaming kan føre til spillavhengighet som fører til at en bruker mister kontrollen på spillingen og at denne lidenskapen dominerer livet både i forhold til tanker, følelser og atferd. Det gjelder alle typer nettspill.

Finansfobi

“Regninger gjør folk syke”. I år har mange fått kjenne på hvordan strømregningen har blitt mangedoblet. Når regningene begynner å hope seg opp blir det å ta avstand fra situasjonen for mange en slags forsvarsmekanisme for å klare å komme gjennom hverdagen. Dette er selvfølgelig helt feil måte å takle gjeldsproblemer på, men her snakker vi om relativt anerkjente psykologiske reaksjonsmønstre som slår inn. Det er finansfobi. Et gjeldsproblem som var relativt lite i starten blir fort et stort og uhåndterlig problem. Gebyrer, forsinkelsesrente, inkassosalær får krav til å øke svært raskt. En liten regning på en hundrelapp kan i løpet av noen måneder øke til et krav på flere tusen kroner dersom kreditor setter i gang en inkassoprosess med rettslige skritt.

Hvorfor er det et så stort tabu å snakke om økonomiske problemer?

Mange vegrer seg for å ta den tøffe samtalen med familie, eller med kreditorer. De vet heller ikke nok om hvilke hjelpetilbud som finnes for folk med gjeldsproblemer. I tillegg til håpløshet over at gjelden er stor, så kan man oppleve skam over å ikke mestre økonomien. Med de alvorlige konsekvensene gjeldsproblemer kan ha er det viktig at kunnskap om hvordan den enkelte kan ta grep om egen situasjon og be om hjelp til å finne løsninger når ut til flere. 

På nettsiden til pskykisk helse rettes det fokus om viktigheten av å få problemet høyere på dagsorden. Deres erfaring er at det er spesielt belastende for menn som fortsatt kjenner på det spesielle ansvar for å sikre familiens økonomi, og for det å fremstå vellykket på det økonomiske området.

“Jo flere som tør snakke om problemene sine og som tidlig søker hjelp, jo lavere kan terskelen også oppleves for andre. Det er gjennom åpenhet at stigmaet forsvinner og skammen rundt det å slite med økonomi blir mindre. Den er ikke «mindre mann» som ber om hjelp enn om man lider i stillhet. Selv om det kan virke håpløst når gjelden hoper seg opp, så er det hjelp å få. ” Psykiskhelse.no

Gjeld og økonomiske problemer skaper frykt og skam. Lykke er mer enn et personlig ansvar mener forskere. Lykke er et samfunnsansvar hvor det legges til rette for sikkert arbeid, gode familie- og sosiale relasjoner. Vi har et ansvar for å få ut budskapet til unge mennesker som er vokst opp i en situasjon der høyt forbruk og kredittkortgjeld er blitt vanlig.

Som coach kan jeg kjenne fortvilelse over å bli involvert for seint, det er når skaden har skjedd at
folk søker min hjelp. Det er mye stolthet som står i veien, og troen på at ingen andre kan bidra til å løse egne problemer hindrer mange i å ta grep i tide. I et komplisert samfunn er det viktig å ha noen å kunne snakke om sine innerste tanker med – vi må stå sammen uansett problem og ikke la skam og håpløshet hindre oss i å finne løsninger. For de finnes der selv om vi ikke ser dem selv.

VI DELER REMIX-BLOGG

Tøffe tider varer ikke evig

Tøffe tider varer ikke evig

Vi opplever alle motgang i livet før eller senere. Når har du lært mest om tålmodighet, forståelse, ro, motivasjon, takknemlighet og mestring? - personlig må jeg si det er i livets motgang jeg tar til meg mest læring.... Les denne interaktive artikkelen ved å trykke...

Nytt År

Nytt År

Jeg kom over et dikt skrevet av en ukjent Det sa noe til meg -og det har jeg lyst til å dele med deg, på vei over i et nytt år. Les det i denne interaktive artikkelen.

NÅR LIVET GIR MEG UTFORDRINGER

NÅR LIVET GIR MEG UTFORDRINGER

Det eneste som er forutsigbart er at livet er uforutsigbart. Selv om jeg ikke kan kontrollere hvilke utfordringer jeg møter eller når jeg kan møte dem, kan jeg styre hvordan jeg reagerer. Når Livet gir meg utfordringer – eller sagt på en annen måte – skaper direkte...