90600662 elsa@presenza.no

Reise til India – en dannelsesreise, – Hvorfor er kua hellig?

by | Jan 22, 2019 | Reiser

Jeg blir utfordret i India!  Akkurat som jeg blir når egne overbevisninger, meninger og tanker blir satt på prøve i ethvert annet miljø

Hvis jeg ønsker å vite noe om India, må jeg tømme tankene mine for alle forutbestemte forestillinger og sette meg selv i en tilstand av “jeg vet kke noe”.  Hvorfor bli hengende på begrensede overbevisninger og fordommer. Det er gir ingen mening å sammenligne India med noe annet.  India er forbløffende, overraskende og ønsker å være det sa Indira Ghandi og hun fortsatte : Det er dette som er hemmeligheten til India, aksept av livet i all sin fylde, det gode og det onde. -og det er det jeg er i ferd med oppleve.

Ikke visste jeg at Dehli var gammel og grønn

Her er jeg nå  i Delhi- med alle mine utforskergener i høy beredskap.  Første overraskelse er at dette er en grønn by, frodige med store velbevarte trær, aller, grønne lunger, midtrabatter som blir stelt og velholdt. Keep Delhi clean er utfordringen som står langs alle hovedveier….TO A CLEAN AND GREEN DELHI – De jobber systematisk og organisert for å overholde sitt Namaste to Delhi. En dag i Delhi gir en promille av kunnskap om denne byen hvor nesten 20 millioner mennesker bor. Byen som er rundt 5000 år gammel og er i utgave 7 og 8. Gamle Delhi og Nye Delhi.

Namaste

Med hendene samlet foran brystet og hodet lett bøyd blir jeg hilst med NAMASTE når jeg møter en Indier og da primært en hindu. For selv om India er en sekulær stat hvor det ikke er noen religion som er begunstiget av staten, er ca 80 % hinduer, 13,5  % muslimer, 2.3 % kristne.

Hinduismen er en livsfilosofi og ikke en relgion. Grunnsynet er at individet har ansvar over for sig selv og for andre. Når vi blir hilst med et namaste og et dypt bukk er det vitenskapelig vist at den fysiske bevegelsen gjør oss mer ydmyke for hverandre og samtidig sier vi  ordet namaste som betyr må det beste i meg bli til det beste i deg.

Hvorfor er Kua hellig!

Dagen starter tidlig i byen, gatene er fylles med  biler, mopeder, sykler og  tuk-tuks, som tuter og manøvrerer seg unna mennesker og dyr som alle beveger seg mellom kjøretøy. Det vil si ikke alle dyrene beveger seg – den hellige kua står dønn parkert akkurat der hun vil og ingen jager henne vekk…

Jeg spør guiden som vi er sammen med hvorfor Kua er hellig, om dette har noe med religion å gjøre. Han kan fortelle det så enkelt som at blant hinduer er det en sterk følelsesmessig forbindelse med kua. Den har vært menneskenes beste venn fra tidlig tider, slik vi har hunden som vår beste venn. Den fulgte familien og gav verdifulle melk, I India har også avføring fra kyr tradisjonelt vært en viktig energiressurs, og kuas urin har vært brukt til desinfisering. Hinduer synes derfor det er galt, som takk, å drepe og spise kua.

I tillegg kom det kua til gode da vegetarianismen ble mer utbredt for et par tusen år siden.  Mange hinduer som spiser kjøtt, vil likevel aldri spise kukjøtt.

Et trafikkbilde med fleksibilitet

Vi er to som reiser sammen. Turen er skreddersydd for oss og på oppfordring av forsikringsselskap og utleiebyrå har vi vår egen sjåfør og guide på rundttur i India. Egen sjåfør er helt fantastisk, for det er spennende å kjøre på indiske veier som er variable i standard og bredde. Det som imidlertid særpreger indisk trafikk er fleksibilitet. Ja du hørte rett. Til tross for at det kan virke kaotisk så finnes det et system som fungerer. Det tutes når en bil kommer opp på siden og skal kjøre forbi, det tutes når det bremses – ja det tutes stort sett hele tiden.  Fotgjengeres adferd, syklister, og hyppig tilstedeværelse av dyr på veien krever betydelig mer oppmerksomhet enn vi er vant til.   Og så blir det mye god underholdning underveis med kuer, apekatter, biler, traktorer og lastebiler i en herlig blanding sombare gjør som de vil. Det hele oppleves som absurd. Allikevel, jeg er avslappet og nyter bilturen, i en god bil med en sjåfør som er like glad i livet som jeg er.

 

ET LITE GLØTT AV ET LAND MED 1.3 MILLIARDER MENNESKER……

New Delhi - Jamal Moskeen

Jaipur

Kontraster - fattig / rik?

Taj Mahal - kjærlighetens symbol i Agra

.

Kerala - Backwater

Kerala - Marari Beach

Barn som deler sine drømmer

Varanasi - Moder Ganges

Hvorfor er Kua Hellig?

VI DELER REISEHISTORIER

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.