90600662 elsa@presenza.no
kompass og følelser

Kompasset er et instrument som brukes til navigering og orientering. Det  signaliserer retning i forhold til omgivelsene og  gir tilbakemelding på hvor du er nå.  

Det samme kan du tenke om  følelser. Følelsene dine er et av dine viktigste signalsystemer. Det er ditt innbyggede kompass for å navigere og orientere. Ulike følelser er signaler som gir tilbakemelding når du navigerer gjennom livet og fungerer som en verdifull guide.  

Derfor er det  viktig å være oppmerksom på følelsene og la de være til stede.  

Opplevelser og følelser som glede, avslapning og ro signaliserer personlig velvære og informerer om at du er på rett spor. Disse erfaringene skaper lite problemer for deg og tjener  som en direkte forsterkning og over tid bygger langvarige ressurser.

Mens opplevelser som frykt og smerte er noe negativt som gir oss problemer. Tenk om du i stedet gav den opplevelsen  en sjanse til å utvide horisonten og utvide komfortsonen. Tenk om du også kan se at tingen som får deg til å frykte er viktig  (tross alt, hvorfor skulle du oppleve frykt hvis du ikke brydde deg om det?). Her er det muligheter for innsikt som gir personlig verdi. 

Vi devaluerer så ofte det vi kjenner på som negative følelser og erfaringer – så i stedet for å undertrykke disse erfaringene, kan det avsløre verdifull informasjon som hjelper oss i livet.

Det  er ikke kompasset som er problemet; det gir rett og slett informasjon og tilbakemelding. Problemet oppstår når en person bruker kompasset på en inn- effektiv måte. For eksempel prøver mange å kontrollere eller unngå de negative opplevelsene som kompasset indikerer. Det fortelle noe om hvor du er, hvilke retning du går. Det er  et av dine viktigste signalsystemer og varsler deg om hvordan du har det med deg selv, med de rundt deg og aller viktigst – de sier noe om hva du trenger.  

 Alle følelser er nemlig knyttet til et behov