90600662 elsa@presenza.no

Multitasking er ut – nå er det MNDFL som gjelder

by | Sep 30, 2018 | Refleksjoner

Du vil bli forbauset over hvor mye adferd som kan styres med dette enkle grepet MNDFL. Og hvor mye mer effektiv du vil bli – til tross for at du har lagt multitasking på hylla.

Kompetanse

Som et lite firma har vi valgt å jobbe i nettverk med andre små virksomheter for å få en “competing edge”. Vår kompetanse i bytte mot deres – maksimal fleksibilitet og mulighet for raskt å møte nye behov i markedet. Og det er skikkelig lett å samarbeide:
“Det ligger på Jira, jeg har opprettet en workspace på Slack, del en Dropbox mappe med meg, en Pulsegroup på Monday har beskrevet alle oppgavene, post på denne WhatsApp gruppen, du får en bruker på PartnerEdge, på Fiken, Asana, Trello, ZenDesk, på Bitrix, på…..”
There’s a catch with everything – i løpet av en vanlig arbeidsdag har jeg logget meg på fire ulike forretningssystemer, tre ulike fildelingstjenere og jeg har samarbeidet med mine nettverkspartnere på fem ulike samhandlingsplattformer.

Digital multitasking?

Jeg har 8 ulike mailadresser, administrerer 5 nettsteder og tre Mailchimpkontoer.
Det suser inn mail fra et ukjent antall organisasjoner hvor jeg har lagt inn min epostadresse i bytte mot informasjon, programvare eller andre tjenester. Og når et system ikke svarer umiddelbart så rekker jeg en tur innom vg.no, mailen eller Facebook på mobilen.
Så hvordan i huleste skal jeg klare å jobbe effektivt i denne jungelen av digitale muligheter? Paradoksalt nok medfører tilgjengeligheten på relevante systemer og devicer at effektiviteten går ned, og det skyldes et gammelt begrep fra Produksjonsteorien; omstillingstid.

Hjernen er stjernen

Kaja Nordengenhar i boka “Hjernen er stjernen”beskrevet utfordringene ved multitasking – hjernen trenger tid til å skifte fokus mellom de prosessene som pågår – nettopp omstillingstid.
Og når jeg leser to mailer raskt etter hverandre og swapper mellom to samhandlingsplattformer er det ikke bare hjernens omstillingstid som utfordres, men det er to systemmetodikker, et antall ulike rutiner, ulike brukergrensesnitt og kanskje til og med noen pålogginger som skal håndteres brain-wise før jeg kommer så langt som til innhold og utførelse av en oppgave.
Det er naivt å tro at vi kan jobbe på samme måte som vi har gjort før i en helt ny teknologisk hverdag. Vår hjerne-automatikk styres fortsatt 70% av den delen som kalles Reptilhjernen – så da er det vel på høy tid å styre bevisstheten på andre måter?  Til tross for mine oppdagelser må jeg innrømme at mye av mine handlinger fortsatt er på “dinosaurnivå” – but I’m working on it!!

MNDFL = Oppmerksomhet

Suksessfaktorene er fokus og konsentrasjon. Å etablere og opprettholde en sammenhengende og uforstyrret mental aktivitet inntil et resultat foreligger. Det krever teknikker som kan fendre distraksjoner og styre fokus – vi snakker om å ta kontroll over det lille mikrosekundet mellom oppdagelse og aksjon. Vi bruker teknikker fra MNDFL – Mindfulness for å ta styring. I stedet for å bare reagere med automatikk – legg inn oppmerksomhet og refleksjon før aksjon. Du vil bli forbauset over hvor mye adferd som kan styres med dette enkle grepet. Og hvor mye mer effektiv du vil bli – til tross for at du har lagt multitasking på hylla.
Du vil som meg også kjenne hvor vanskelig det er å gjennomføre i praksis – så her kreves det trening. Hvis du fortsatt er i tvil kan du jo forske litt på Wisdom 2.0 – konferansen for de som vil ha litt mer ut av “The digital age”

VI DELER REMIX-BLOGG

Tøffe tider varer ikke evig

Tøffe tider varer ikke evig

Vi opplever alle motgang i livet før eller senere. Når har du lært mest om tålmodighet, forståelse, ro, motivasjon, takknemlighet og mestring? - personlig må jeg si det er i livets motgang jeg tar til meg mest læring.... Les denne interaktive artikkelen ved å trykke...

Nytt År

Nytt År

Jeg kom over et dikt skrevet av en ukjent Det sa noe til meg -og det har jeg lyst til å dele med deg, på vei over i et nytt år. Les det i denne interaktive artikkelen.

NÅR LIVET GIR MEG UTFORDRINGER

NÅR LIVET GIR MEG UTFORDRINGER

Det eneste som er forutsigbart er at livet er uforutsigbart. Selv om jeg ikke kan kontrollere hvilke utfordringer jeg møter eller når jeg kan møte dem, kan jeg styre hvordan jeg reagerer. Når Livet gir meg utfordringer – eller sagt på en annen måte – skaper direkte...

Luciadagen 13.desember

Luciadagen 13.desember

Lucia-feiringen 13. desember representerer lyset som kommer i Nordens lengste natt. Lys og mørke utfyller hverandre. Når det er mørkt er det vanskelig å se omgivelse rundt oss. For i den mørke «Lussi langnatt» kommer Lucia kledd i hvit kjole og med lyskrans på hodet....

KOMPASSET

KOMPASSET

Kompasset er et instrument som brukes til navigering og orientering. Det  signaliserer retning i forhold til omgivelsene og  gir tilbakemelding på hvor du er nå.   Det samme kan du tenke om  følelser. Følelsene dine er et av dine viktigste signalsystemer. Det er ditt...

Hva trenger vi filosofer til?

Hva trenger vi filosofer til?

Har du noen gang spurt deg selv det spørsmålet? Hvilket svar kom du opp med?   Filosofer er ikke det bare noen som sitter og tenker for seg selv noen ting som ikke betyr noe for noen andre og som er så høytravende at det blir uinteressant?   Det er vel sikkert...

Smilets dag

Smilets dag

Den 07. oktober er smilets dag. - SMIL OG VÆR GLAD: Overhvelmet av mange oppgaver på jobben – privat?  Er det ting som lett gjør deg stresset og irritert? Da bør du smile av det hele. Irriterende å høre ... Forskere har nemlig funnet ut at å smile selv om du egentlig...

De som er Motstandsdyktige har motstandskraft

De som er Motstandsdyktige har motstandskraft

De som er Motstandsdyktige har motstandskraft og er ofte veldig utholdende og ganske selvstendige. De kan stå imot andre og på en måte gjennomføre det de har bestemt seg for-de kan være og ganske gode på å bruke ressursene rundt seg: I det sosiale nettverket og ta...